Grafisch Atelier Friesland

Werkplaats

Kom drukken in onze werkplaats! In hartje Leeuwarden vind je onze goed uitgeruste werkplaats, waar je tegen een kleine vergoeding kunt komen etsen en zeefdrukken, of bijvoorbeeld litho's, lino's, houtsneden of RISO-prints kunt maken.

In verband met Covid-19 is de werkplaats tijdelijk geopend van maandag tot en met zaterdag, van 10 tot 16 uur. In tegenstelling tot gewoonlijk is een afspraak nu wél nodig. 

  • Reserveren verplicht via info@grafischatelierfriesland.nl of per telefoon 058 - 215 3110 tijdens onze openingstijden, benoem hierbij de techniek(en) die je wilt gaan doen. We doen ons best om je reservering snel te bevestigen.
  • Maximaal 3 personen + 1 werkplaatsassistent in het GAF.
Werkplaats

Kosten

Aan het gebruik van het grafisch atelier zijn kosten verbonden 

  • per dagdeel (9.00-13.00, 13.00-17.00) € 6,- 
  • per dag (9.00-17.00) € 12,-  
  • maandabonnement € 40,- 
  • halfjaarabonnement € 150,- 
  • Daarnaast brengen wij € 3,- materiaalkosten in rekening voor gebruik van inkten, schoonmaakmiddelen e.a. 
  • Wil je individuele begeleiding? Dat kan voor € 10,- per uur
  • Papier, zink, linoleum enz. worden apart in rekening gebracht 

(prijswijzigingen voorbehouden)

Faciliteiten

Het Grafisch Atelier beschikt over diverse ets- en lithopersen met een maximale breedte van 80 cm, ca. 40 litho stenen (in diverse maten), zeefdruktafels, zeefdrukramen (max. 80 x 110 cm), droogrekken, belichtingsapparatuur en de alle bijbehorende materialen voor de diverse druktechnieken zoals zuren, inkten en papier. Daarnaast kun je gebruik maken van de computer en A0-printer. Ook beschikt het GAF over een RISO-printer.

Begeleiding

In principe gaan wij ervan uit dat de gebruikers de technieken waarmee zij willen werken beheersen. Tijdens de openingstijden is er altijd een beheerder aanwezig, die je eventueel kan assisteren. Als je een specifieke leervraag hebt is het handig eerst een afspraak te maken.

Grafische technieken

Onder grafiek verstaan we alles wat gedrukt wordt. De afbeelding wordt met behulp van een vaste drager gemaakt, een basiskenmerk van grafiek is dan ook herhaalbaarheid.

Er zijn vier basistechnieken: hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk. Iedere techniek heeft zo zijn karakter, dit bepaalt in hoge mate het uiteindelijke beeld. Voor kunstenaars is het dus zaak te kiezen voor die techniek die hun beeldtaal het meest zal versterken.

Hoogdruk (linoleum- of houtsnede)

Bij hoogdruk wordt het beeld met gutsen uit een houten of linoleum plaat gestoken. Deze wordt vervolgens met een roller ingeïnkt, de inkt zal alleen aan de hoger gelegen delen hechten. Op de ingeïnkte plaat wordt een vel papier gelegd en het geheel wordt met een pers of een lepel afgedrukt. Alles wat weggestoken is blijft wit, alleen de hooggelegen delen worden afgedrukt.

Diepdruk (ets, gravure, drogenaald)

Het beeld wordt met een kraspen (droge naald), een burein (gravure), of met zuren (ets) in een koper of zink plaat gezet, het staat dus als “krassen” of “putten” in het metaal. De gehele plaat wordt nu ingesmeerd met inkt, en wel zo dat de krassen gevuld worden. Het teveel aan inkt wordt van het oppervlak verwijderd. Als de plaat goed schoon is, wordt een vel vochtig papier op de plaat gelegd en gaat het geheel onder hoge druk door een pers. Het papier zal de inkt uit de groeven halen, de dieper gelegen delen worden dus afgedrukt.

Vlakdruk (lithografie)

Het beeld wordt met vet tekenmateriaal op een steen getekend. Het vet van dit tekenmateriaal zal enigszins in de steen dringen. Als de tekening klaar is wordt deze geprepareerd met arabische gom, dit maakt de niet betekende delen vochtaantrekkend, terwijl de getekende delen vochtafstotend zijn. Wordt de steen nu vochtig gehouden, dan zal het water alleen op de onbetekende delen blijven staan. De vette drukinkt zal alleen aan de betekende delen kunnen hechten. Als de steen is ingeïnkt wordt er een vel papier opgelegd en wordt het geheel onder spanning onder een pers door gehaald. Beeld en drager bevinden zich dus op dezelfde hoogte.

Doordruk (zeefdruk)

Het beeld bevindt zich als open gedeeltes op een vlakke zeef. Deze is gemaakt van een grof geweven kunststof. De zeef wordt plaatselijk dicht gemaakt; b.v. door afplakken, dichtschilderen of door het aan brengen van fotografische emulsie (in dat geval moet de zeef belicht worden, de onbelichte delen vormen de gaten in de afdekking van de zeef). Waar de zeef open is kan de inkt erdoor heen geduwd worden met een rakel op het eronder liggende papier. De inkt wordt door de drager geduwd.

RISO-print

Een RISO-printer is een Japanse stencildrukmachine die gebruik maakt van drums die gevuld zijn met inkt op sojabasis. Het drukprincipe lijkt erg op dat van zeefdruk. De risograph maakt een door de computer aangestuurd 'master'-sjabloon, dat vervolgens om een inktdrum heen wordt gespannen. De thermisch ingebrande 'master' laat alleen inkt door op de plekken waar het artwork zit. De inktdrum draait op hoge snelheid rond en sjabloneert de inkt door het mastersjabloon op het papier dat onder de drum doorschiet.

RISO is machinaal, dus sneller en goedkoper dan zeefdruk. Het is een gemakkelijke manier om relatief hoge oplages te kunnen drukken en het heeft een geheel eigen uitstraling. Met onze RISO kun je twee kleuren op A3-formaat drukken. Momenteel heb je keus uit geel, rood, blauw, groen, zwart en fluorroze!