Grafisch Atelier Friesland

tentoonstelling


26 apr - 25 mei 2019


GAA op bezoek

Op uitnodiging van het Grafisch Atelier Friesland is het Grafisch Atelier Alkmaar te gast in kunstruimte H47 in Leeuwarden.

GAA op bezoek

Vier kunstenaars van het Grafisch Atelier Alkmaar, Lisa Baijs, Denise Holtkamp, Annemarie Timmer en Sarai de Haan, tonen verschillende benaderingen van de zeefdruktechniek, zoals emailleerwerk, fotografisch realisme, illustratie en andere bedrukte materialen. Daarnaast zijn er publicaties en grafiekmappen te zien van het Grafisch Atelier Almaar.

Lisa Baijs

Sinds 2017 werk ik als (grafisch)kunstenaar, illustratief- en grafisch ontwerper onder de naam ‘Studio Bays’.
 Flora en fauna spelen een grote rol binnen vrijwel alle werken. Als grafisch kunstenaar denk ik vaak na over mogelijke toepassingen van zeefdruk. Zo maak ik niet alleen prenten, maar bedruk ik bijvoorbeeld ook canvas-tassen en ander textiel, waar ik vervolgens dingen als kussenslopen en tafelkleden van maak.

Ik probeer mijn werkproces zowel tijdens het ontwerpen als tijdens het drukken organisch te houden; ik probeer een 'natuurlijk' resultaat bereiken en niet té veel van te voren te plannen. Ik benader mijn drukproces speels en experimenteel en ben gek op toevalligheden die ontstaan tijdens het proces. Mijn werk is te vinden op www.lisabaijs.wix.com/studiobays.

Denise Holtkamp

De laatste jaren maak ik vooral collages en studies van het landschap, in verschillende technieken. Sinds mijn verhuizing naar Alkmaar maak ik vooral gebruik van het Grafisch Atelier Alkmaar. Een geweldige faciliteit voor de beeldendekunstarbeider. Vaak maak ik een werk naar een al bestaand werk, dat ik omzet in een zeefdruk, hier vooral de collage.

Dat kan op twee manieren: met de hand kleurscheidingen maken op film of met een foto via Photoshop. Het leuke van het maken van grafiek is, vind ik, het onderzoeken van de grenzen van deze techniek, in dit geval zeefdruk.
 Ook probeer ik met verschillende beeldelementen op de zeef een collage samen te stellen. Van tevoren weet je niet hoe het eruit gaat zien, het is ter plaatse kijken wat het oplevert. What you see is what you get…

Annemarie Timmer

Annemarie heeft al 35 jaar haar atelier in Alkmaar. Ook werkt zij twee maal per jaar op groot formaat met een internationale groep emailleurs in Erfurt-Duitsland. Annemarie heeft zich gespecialiseerd in het emailleren, het liefst op groot formaat.

‘Ik laat mij inspireren door wandelingen met mijn hond door de natuur en reizen. Ik werk graag decoratief en probeer het harde staal waar ik meestal op werk een warme en zachte uitstraling te geven. Verder zoek ik graag naar nieuwe technieken in het emailleren, zoals stempelen met zelf gesneden stempels, doorslijpen van de emaille en sinds 8 jaar ben ik aan het zeefdrukken met emaille, heel leuk om mijn grafische opleiding nu met emaille te combineren.’

Sarai de Haan

Met mijn werk wil ik tonen hoe maakbaar en veranderbaar de fotografische zeefdruk is. Kleur is mijn uitgangspunt, als basis voor het spel dat ik graag speel en het visuele onderzoek dat ik doe. De serie van bomen in Skopje is ontstaan nadat ik van kunstenares Hana Miletic de opdracht kreeg een zo exact mogelijke vertaling van haar foto te maken in analoge zeefdruk. Mijn gedrevenheid naar precies de juiste vertaling van het origineel en de moeite die het kost om het uiteindelijke beeld in gelijkenis te doen slagen bracht me mooie treffers.
 Wat doet iets meer blauw? Wat doet iets meer zwart aan het uiteindelijke resultaat als alle vier de kleurlagen over elkaar zijn gedrukt? Van dag naar nacht kan je het beeld laten veranderen. Verschillende sferen kun je het werk meegeven. Om zo te balanceren tussen de een-op-een-weergave en de vrijheid die je hebt of later krijgt van je opdrachtgever, de inspiratie die hier weer uit ontstaat voelt als een cadeau voor de drukker, al voelde het op het moment van het streven naar perfectie het tegenovergestelde. Dit alles hoort bij het proces dat het drukken voor mij juist zo boeiend en leerzaam maakt. Waardoor je nooit uitgespeeld raakt.

Grafisch Atelier Alkmaar

Het Grafisch Atelier Alkmaar is een grafische werkplaats voor professioneel werkend kunstenaars, kunstacademie studenten en grafisch vormgevers. De werkplaats is goed ingericht voor de vier principiële grafische technieken hoogdruk, diepdruk, doordruk en vlakdruk. Het GAA onderhoudt kennis en ervaring van de (soms zeer oude) technieken en bekwaamt zich in de nieuwste ontwikkelingen, materialen en apparatuur. Het atelier heeft professionele beheerders. De beheerder is er voor technische adviezen, op afspraak ook voor begeleiding en assistentie.

Het Grafisch Atelier Alkmaar verzorgt uitgaven en organiseert jaarlijks tentoonstellingen in de tentoonstellingsruimte, soms worden ook de wanden in de lithoruimte voor tentoonstellingen gebruikt. Het GAA behoort tot de culturele basisinfrastructuur van de gemeente Alkmaar.

Algemene informatie

Bezoekadres
Kunstruimte H47
Haniasteeg 47
8911 BX Leeuwarden

Openingstijden
woensdag—zondag: 12.00 – 17.00

Contact
info@h47.nl
www.h47.nl


Deelnemende kunstenaars

Lisa Baijs (NL)
Denise Holtkamp (NL)
Annemarie Timmer (NL)
Sarai de Haan (NL)

Curator
Grafisch Atelier Alkmaar


'GAA op bezoek' is een samenwerking met Grafisch Atelier Alkmaar.