Grafisch Atelier Friesland

activiteit


27 jan - 30 aug 2020


Grafiekproject 'Clair-obscur'

Het Grafisch Atelier Friesland organiseert de 13de editie van zijn jaarlijkse grafiekproject met als thema 'Clair-obscur'. Als deelnemer maak je een bijdrage aan een prachtige grafiekmap, op basis van het inhoudelijke kader én een bepaalde techniek: riso. 

Grafiekproject 'Clair-obscur'

Deze keer gaan we gebruik maken van de Risoprinter. Dit is een Japanse stencildrukmachine die gebruik maakt van drums gevuld met inkt op sojabasis. Een gemakkelijke manier om relatief hoge oplages te kunnen drukken.

Onze Riso print twee kleuren op A3-formaat. Je hebt keus uit: geel, rood, blauw, groen, zwart en fluor roze. 

Er kan zowel analoog als digitaal mee worden gewerkt. Hoe dat precies moet, wordt natuurlijk bij de bijeenkomsten uitgelegd en gedemonstreerd.

Alles op een rijtje

Doelstelling en uitvoering 

  • Er worden 2 prenten op één A3 gedrukt per deelnemer, deze wordt bijgesneden voor het inbinden. Er is een sjabloon waarop je zowel digitaal als analoog kunt werken. 
  • Je kunt je eigen bladspiegel kiezen. 
  • Bij veel witruimte zijn paskruisjes handig, hou ook rekening met afloop (4mm rondom behalve bij de tussenruimte tussen de twee prenten).
  • De prentmaat is 18 x 24 cm, staand formaat op 120 grams Biotop-papier in twee kleuren.
  • Van iedere deelnemer worden 50 goede gesigneerde prenten verwacht bij inlevering. De prenten worden samengevoegd tot een mooi geheel, waarvan iedere deelnemer een exemplaar krijgt.

Inschrijftermijn en duur

Het project heeft een duur van 3 maanden. Inschrijftermijn loopt tot en met maandag 27 januari 2020.  Het project start op zaterdag 1 februari 2020 en loopt af op zaterdag 16 mei 2020. 

Bijeenkomsten

Opstartbijeenkomst; 1 februari 2020 10.00 uur in het GAF. In de eerste bijeenkomst maken de deelnemers kennis met elkaar en leggen we de basisbeginselen uit van ontwerpen voor de Riso, zowel analoog als digitaal.

Drukken van de prenten

Drukken kan alleen gedaan worden op onze Riso-printer. De volgende zondagen kan er op afspraak gewerkt worden: 1 maart, 5 april en 26 april. Daarnaast kan er op afspraak tijdens de atelieropeningstijden gewerkt worden.

Inleveren van de prenten: 16 mei 2020 10.00 uur in het GAF

Op deze dag worden alle prenten ingeleverd en is er de mogelijkheid tot het bekijken van ieders werk. Hierna starten wij met het verwerken van de prenten tot een geheel.

Afhalen ingebonden prenten

Na afronding van het inbinden zullen de deelnemers via mail worden uitgenodigd voor het afhalen van de ingebonden prenten.

Kosten

Deelname aan het Riso-project Clair-Obscur kost € 50,- . Vrienden van het GAF betalen € 35,-

Dit dekt: 

  • 1 dag werken in het Grafisch Atelier Friesland t.w.v. € 15,-
  • uitleg en ondersteuning bij het werken met de Riso-printer
  • 2 masters, 50 drukken op Biotop-papier
  • 1 set prenten 

Opgave

Opgave kan door een mail te sturen aan: saskia@grafischatelierfriesland.nl vóór maandag 27 januari 2020 met onderwerp Project Clair-Obscur. 

Betalingen vinden plaats via de pinautomaat in het atelier.